divendres, 19 de juliol de 2013

El Crist en Majestat de S.Climent de Taüll

No fa massa vàrem escriure aquest article SOBRE S.CLIMENT DE TAÜLL.
Aquesta vegada, com el tema és molt nostre, de l'àmbit català, ho farem en català, demanem disculpes als nostres seguidors no catalano parlants, però sempre tenen el traductor de google si el tema els interessa.
Vàrem rebre una invitació del departament de Patrimoni de la Generalitat per tal de visitar l'estat actual de la restauració del monument, textualment deia:
Des de fa uns mesos un equip d’arquitectes, historiadors, arqueòlegs i restauradors estan treballant en la restauració de l’absis de Sant Climent de Taüll. Darrera la còpia que s’hi havia muntat als anys 60, ara han aparegut les capes profundes de les pintures originals romàniques i en les properes setmanes s’hi instal·larà un nou paviment i el sistema audiovisual que permetrà veure les pintures romàniques novament als murs de forma virtual. 
Ens trobem en un moment molt especial dels treballs, amb les capes profundes de les pintures romàniques ja a la vista a l’absis i voldríem compartir els descobriments que s’hi han fet. 
Per això us convidem a la visita especial que es farà a l’església de Sant Climent el dissabte dia 13 a les 12.30h. Podreu veure de primera mà el resultat dels treballs i parlar amb els tècnics que us explicaran al detall tot el projecte.  
I allà que vàrem anar.
Abans d'entrar a S.Climent, vàrem donar una ullada a Sta. Maria de Taüll on estan fent unes còpies de part de les pintures del MNAC en "paper gel", de moment al mur sud
A Sta. Mª no han tret la còpia de les pintures de l'àbsis. Diuen que aquí no queden "capes profundes" perquè van fer dues arrencades de les pintures.

 Aquestes són les còpies en paper gel, encara hi treballen.


Y les 2 piques que sempre ens han agradat
I va arribar l'hora d'entrar a S.Climent,
quina pena ens va fer !, en lloc de trobar això
ens vam trobar això
on es poden veure les "capes profundes" que van quedar quan es van arrencar les pintures el 1920.
Ens van lliurar aquest document on expliquen les actuacions
No era més fàcil i mes barat restaurar la còpia si tan degradada estava ?
Aquest fragment de la còpia ha quedat exposat a l'esglèsia, de moment, i no es veu tan degradat.
No s'han fet còpies de les pintures rupestres de Lascaux i Altamira?, no s'han netejat i restaurat els mosaics de la Capella Palatina de Carlemany a Aachen (Aquisgrà) encara que no són els originals del S VIII?
Més vistes de la situació actual de S. Climent

Pintures que han sortit en retirar una viga


Finestres pintades que han aparegut en treure la còpia, que ja hi eren darrera de l'original
Altres pintures que ja es veien abansI això és una prova del que volen fer amb les projeccions
Tal com diu el document que ens van lliurar: "La projecció mostrarà tres moments, l'actual amb les capes profundes, les pintures conservades a l'església i als museus i finalment la reconstrucció Taüll 1123".
Què voleu que us diguem, esperarem a veure el resultat el mes de setembre, quan diuen que estarà en marxa,  abans d'opinar..., però, de moment no ens agrada, es veu despullada (la meva dona, l'Esther, va estar a punt de plorar)...
Ja en tenim prou parcs temàtics a Catalunya com per fer un més aquí.
I, ja que hi érem, aquí teniu un parell de fotos de 2 peces interesants del S XII que es troben a l'església

i, per acabar, un detall de les restes de pintura que queden a l'exterior del campanar

Amb la de patrimoni que tenim en perill de desaparició, no hagués estat millor gastar tots aquests diners en una altra cosa ?
Com diem al mon de la informàtica "Funciona?, no ho toquis" i la còpia d'en Millet funcionava, malgrat el que diguin els "EXPERTS"..., que són els mateixos que diuen que el famós Claustre de Palmós és fals...

11 comentaris:

 1. El que hi havia fins ara si era un parc temàtic: una còpia que era presentada, tot sovint, com l'original. La nova instal·lació, a banda de millorar la comprensió, també evitarà malentesos.

  Sobre el "funciona? no ho toquis" tant en informàtica com en qualsevol altra vessant de l'activitat humana és del tot fals. No s'ha de tenir por dels canvis! Som humans gràcies als mateixos!

  ResponElimina
 2. No estem d'acord en absolut amb aquesta opinió anónima, que deu ser d'algun dels "experts" de la Generalitat.
  Insistim, en èpoques d'austeritat, amb pressupostos escasos i retallades arreu, s'ha de ser molt exigent en la inversió d'aquests recursos i St.Climent ja estava bé.

  ResponElimina
 3. Quin goig els que van viure i veure Sant Climent abans del 1920.
  MRS

  ResponElimina
 4. El tema del claustre de Palamós, per desgràcia, cada vegada s'assembla més a la teoria de l'origen català de Colom... potser és veritat, però els arguments que s'utilitzen per afirmar aquesta veracitat fa que perdi tota credibilitat :( El mateix es pot dir dels teus arguments sobre Taüll: només et basses en criteris emocionals, desqualificant i menystenint a qualsevol que pensi d'una forma diferent

  ResponElimina
 5. Jo no menystinc a ningú i dono la cara quan exposo els meus arguments, Sr. Anònim.

  ResponElimina
 6. Montse, els que van viure St,Climent abans del 1920 tampoc van veure res, el Crist en Majestat estava gairebé tapat per un retaule barroc i no li donaven cap valor.

  ResponElimina
 7. Es que jo m'imagino l'impressió que els li deuria causar a en Domènec i Muntaner i acompanyants que aquests si que ho van valorar
  MRS

  ResponElimina
 8. Diverses reflexions:
  PERQUÈ ÉS IMPORTANT ST CLIMENT?
  Com qualsevol objecte patrimonial té valor en dues vessants principals: 1 Com a realitat física i material ( unes pedres i uns frescos que es van posar allà on són fa molts i molts anys i han arribat als nostres dies) 2. Com a document portador dels valors històrics, artístics i culturals ( ens permeten entendre com pensaven, vivien, construïen, ensenyaven ...fa centenars d'anys) Per tant té valor en tant que ÉS VERITAT en sí mateix i ens PERMET CONÈIXER VERITATS que ja han deixat d'existir.
  2. Perquè serveix la restauració d'un momument?
  Per MANTENIR allò que hem tingut la sort d'heredar i poder-ho LLEGAR de la manera als que han de venir. Per poder CONÈIXER millor allò que hem tingut la sort d'heredar i poder TRANSMETRE millor allò que dóna VALOR al monument.
  3. Què fa bona una restauració?
  RECUPERAR tot allò que quedi de veraç en un monument, permetre l'ESTUDI de tot allò que resti de veraç en un monument, EVITAR la degradació fruit del natural envelliment, la innocent ignorància o la mala fè. Fer COMPRENSIBLE el monument i els valors que transmet a tot aquell que s'hi acosti de bona fè i amb ganes d'aprendre i entendre els homes d'avui, d'ahir i d'abans d'ahir. Permetre que els homes que vinguin darrere nostre, segurament més savis i més ben preparats científica i tecnològicament que nosaltres, puguin SEGUIR GAUDINT, ESTUDIANT I ESTIMANT del patrimoni. Per tant una restauració feta des del RESPECTE i la HUMILITAT ha de ser REVERSIBLE, SINCERA I PEDAGÒGICA. I fer tot això ( que no és poc) amb la TECNOLOGIA de la qual disposem als nostres dies.
  4.Quin sentit té invertir diners en restaurar?
  Fer més savi, humil, conscient i feliç a tot aquell qui sigui capaç d'apropar-se als monuments llençant les ulleres de sol del turista i obrint bé els ulls i les urelles per tornar a veure el món com quan era un infant àvid d'aprendre.
  5. Quina opinió tinc d'AQUESTA RESTAURACIÓ que vostès critiquen tan lleugerament?
  Penso que es tracta d'una restauració AGOSARADA, INTEL·LIGENT, EFICIENT, EFECTIVA, CULTE, REFLEXIVA, HUMIL i SINCERA. Segurament de les millors que s'han fet al nostre país en els darrers anys. Evidentment és la meva opinió però crec que servirà com poques a fer entendre tot allò que he intentat exposar en aquest escrit i em permetran, com poques, capbussar-me en una església romànica totalment habillada de colors, símbols, històries i virtusisme pictòric o bé anar a missa els diumenges com en qualsevol altre parròquia que és, en definitiva, la seva principal raó de ser.

  Espero que aquest comentari el faci reflexionar sobre "els parcs temàtics", el "facil i barat", el "papelgel i el cartró-pedra" i les"llàgrimes" de la seva pobre dòna.

  Paco, un anònim amb nom i cognom.

  ResponElimina
 9. Veig que ahir van inaugurar, per fi, la nova imatge de St. Climent, aprofitant que es celebrava aquesta onomàstica. Aquesta vegada no ens van convidar, suposo que hem estat declarats "personae non gratae" per les nostres opinions.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Ni que fos el nét del Sr. mestre de Taüll !!!
   Faci' s un favor: agafi la seva dòna, la munta al cotxe i cap a Boí que fa pujada. S'asseuen ben juntets al primer banc, deixen de mirar el su melic per un instant i gaudeixen d'una restauració emocionant i valenta.
   Després baixen i ens ho expliquen. De ben segur que els sentarà bé i deixarà de rondinar a tort i a dret

   Elimina
 10. No et preocupis Paco Anònim, un dia pujarem i opinarem si ens agrada més el cine o el nostre melic.
  Per cert no cal que agafi la meva dona (sense accent) i la munti al cotxe, pot anar ella sóla.

  ResponElimina