divendres, 19 de juliol del 2013

El Crist en Majestat de S.Climent de Taüll

No fa massa vàrem escriure aquest article SOBRE S.CLIMENT DE TAÜLL.
Aquesta vegada, com el tema és molt nostre, de l'àmbit català, ho farem en català, demanem disculpes als nostres seguidors no catalano parlants, però sempre tenen el traductor de google si el tema els interessa.
Vàrem rebre una invitació del departament de Patrimoni de la Generalitat per tal de visitar l'estat actual de la restauració del monument, textualment deia:
Des de fa uns mesos un equip d’arquitectes, historiadors, arqueòlegs i restauradors estan treballant en la restauració de l’absis de Sant Climent de Taüll. Darrera la còpia que s’hi havia muntat als anys 60, ara han aparegut les capes profundes de les pintures originals romàniques i en les properes setmanes s’hi instal·larà un nou paviment i el sistema audiovisual que permetrà veure les pintures romàniques novament als murs de forma virtual. 
Ens trobem en un moment molt especial dels treballs, amb les capes profundes de les pintures romàniques ja a la vista a l’absis i voldríem compartir els descobriments que s’hi han fet. 
Per això us convidem a la visita especial que es farà a l’església de Sant Climent el dissabte dia 13 a les 12.30h. Podreu veure de primera mà el resultat dels treballs i parlar amb els tècnics que us explicaran al detall tot el projecte.  
I allà que vàrem anar.
Abans d'entrar a S.Climent, vàrem donar una ullada a Sta. Maria de Taüll on estan fent unes còpies de part de les pintures del MNAC en "paper gel", de moment al mur sud
A Sta. Mª no han tret la còpia de les pintures de l'àbsis. Diuen que aquí no queden "capes profundes" perquè van fer dues arrencades de les pintures.

 Aquestes són les còpies en paper gel, encara hi treballen.


Y les 2 piques que sempre ens han agradat
I va arribar l'hora d'entrar a S.Climent,
quina pena ens va fer !, en lloc de trobar això
ens vam trobar això
on es poden veure les "capes profundes" que van quedar quan es van arrencar les pintures el 1920.
Ens van lliurar aquest document on expliquen les actuacions
No era més fàcil i mes barat restaurar la còpia si tan degradada estava ?
Aquest fragment de la còpia ha quedat exposat a l'esglèsia, de moment, i no es veu tan degradat.
No s'han fet còpies de les pintures rupestres de Lascaux i Altamira?, no s'han netejat i restaurat els mosaics de la Capella Palatina de Carlemany a Aachen (Aquisgrà) encara que no són els originals del S VIII?
Més vistes de la situació actual de S. Climent

Pintures que han sortit en retirar una viga


Finestres pintades que han aparegut en treure la còpia, que ja hi eren darrera de l'original
Altres pintures que ja es veien abans



I això és una prova del que volen fer amb les projeccions
Tal com diu el document que ens van lliurar: "La projecció mostrarà tres moments, l'actual amb les capes profundes, les pintures conservades a l'església i als museus i finalment la reconstrucció Taüll 1123".
Què voleu que us diguem, esperarem a veure el resultat el mes de setembre, quan diuen que estarà en marxa,  abans d'opinar..., però, de moment no ens agrada, es veu despullada (la meva dona, l'Esther, va estar a punt de plorar)...
Ja en tenim prou parcs temàtics a Catalunya com per fer un més aquí.
I, ja que hi érem, aquí teniu un parell de fotos de 2 peces interesants del S XII que es troben a l'església

i, per acabar, un detall de les restes de pintura que queden a l'exterior del campanar

Amb la de patrimoni que tenim en perill de desaparició, no hagués estat millor gastar tots aquests diners en una altra cosa ?
Com diem al mon de la informàtica "Funciona?, no ho toquis" i la còpia d'en Millet funcionava, malgrat el que diguin els "EXPERTS"..., que són els mateixos que diuen que el famós Claustre de Palmós és fals...